Τα συμπτώματα του αυξημένου σακχάρου περιλαμβάνουν συχνή ούρηση, αυξημένη δίψα, αυξημένη όρεξη και απώλεια βάρους. Αν ο διαβήτης μείνει χωρίς θεραπεία προκαλεί στον οργανισμό πολλές επιπλοκές. Άμεσες και οξείες επιπλοκές είναι η διαβητική κετοξέωση και το υπερωσμωτικό κώμα, ενώ οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές του διαβήτη περιλαμβάνουν καρδιαγγειακή νόσο, εγκεφαλικό, νεφρική ανεπάρκεια, έλκη στα κάτω άκρα και προβλήματα από τα μάτια που μπορεί να οδηγήσουν και σε τύφλωση.
Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται απο τα β κύτταρα του παγκρέατος. Ο κύριος ρόλος της είναι να μεταφέρει τη γλυκόζη μέσα στα κύτταρα του σώματός μας και κυρίως τα μυικά, όπου και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας.
Ο διαβήτης είτε οφείλεται στην αδυναμία του παγκρέατος να παράγει αρκετή ινσουλίνη ώστε να διατηρείται το σάκχαρό μας σε φυσιολογικά επίπεδα είτε στην αδυναμία των κυττάρων του σώματός μας να απαντήσουν σωστά στη δράση της ινσουλίνης.
Οι κυριότεροι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι:
- Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 ο οποίος οφείλεται στην αδυναμία του παγκρέατος να παράγει ινσουλίνη
- Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 ο οποίος οφείλεται στην αδυναμία των κυττάρων να απαντούν σωστά στη δράση της ινσουλίνης
- Σακχαρώδης διαβήτης κυήσεως
- Άλλοι τύποι διαβήτη στους οποίους περιλαμβάνονται παθήσεις που οφείλονται σε γενετικές διαταραχές του παγκρέατος, σε γενετικές διαταραχές της δράσης της ινσουλίνης, σε φάρμακα και σε διάφορα σπάνια σύνδρομα.
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι υπεύθυνος για το 90% των περιπτώσεων διαβήτη και ο διαβήτης τύπου 1 για το 5-10%.
Τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα κυμαίνονται από 70 έως και 100 mg/dl (γραμμάρια ανά δεκάλιτρο). Επίπεδα σακχάρου από 100 έως 125 mg/dl ισοδυναμούν με διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας ή προδιαβήτη, ενώ άνω του 126 mg/dl με διαβήτη. Τα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα 2 ώρες μετά τη λήψη 75 γρ γλυκόζης στα πλαίσια της δοκιμασίας ανοχής γλυζόζης ή καμπύλης δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 140 mg/dl. Τιμές γλυκόζης από 140 έως 199 mg/dl ισοδυναμούν με προδιαβήτη, ενώ άνω του 200 mg/dl με διαβήτη.
Ο διαβήτης αντιμετωπίζεται ανάλογα με τον τύπο με διάφορες φαρμακευτικές αγωγές όπως είναι τα αντιδιαβητικά δισκία και η ινσουλίνη, καθώς και με παρέμβαση στον τρόπο ζωής, αφού η σωστή διατροφή, το σωστό σωματικό βάρος και η άσκηση βοηθούν σημαντικά στη ρύθμιση του σακχάρου μας.