Θυρεοειδής

Ο θυροειδής είναι ένας αδένας που βρίσκεται μπροστά από την τραχεία από όπου περνάει ο αέρας που αναπνέουμε και κάτω από το λάρυγγα.

Παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες οι οποίες ρυθμίζουν την ανάπτυξη, το μεταβολισμό, τις καύσεις και συνολικά την σωματική και ψυχική υγεία ενός ατόμου.

Υποθυρεοειδισμός

Υποθυρεοειδισμός είναι η κατάσταση όπου ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί και παράγει λιγότερες ορμόνες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει φυσιολογικά.

Ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί πολλά μη ειδικά συμπτώματα όπως εύκολη κόπωση, διαταραχές μνήμης, κατάθλιψη, βραδυκαρδία, δυσανεξία στο κρύο, τριχόπτωση, δυσκολία στην απώλεια βάρους ή και μικρή αύξηση έως 5 κιλά.

Υπερθυρεοειδισμός

Υπερθυρεοειδισμός είναι η κατάσταση όπου ο θυρεοειδής παράγει περισσότερες ορμόνες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός. Τα συχνότερα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι νευρικότητα και ευερεθιστότητα, ταχυκαρδία, δυακολία στον ύπνο, δυσανεξία στη ζέστη, διάρροια, θερμές και υγρές παλάμες, εφίδρωση και τρόμο χεριών.

Όζοι Θυρεοειδή

Οι όζοι του θυρεοειδή είναι διογκώσεις του αδένα, που στην πλειοψηφία τους είναι καλοήθεις και δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Αν ο όζος όμως είναι πολύ μεγάλος μπορεί να γίνει εμφανής ως εξόγκωμα στο λαιμό ή να προκαλέσει συμπτώματα όπως δύσπνοια και δυσκολία στην κατάποση λόγω της πίσης που ασκεί στην τραχεία και τον οισοφάγο.

Οι όζοι του θυρεοειδή είναι ιδιαίτερα συχνοί, αφού υπάρχουν μελέτες όπου το ποσοστό των ασθενών με όζους κυμαίνεται από 20 έως και 75%. Οι περισσότεροι όζοι είναι καλοήθεις. Καρκίνος παρατηρείται σε ποσοστό 5 με 15% των όζων. Οι πλειοψηφία των καρκίνων του θυρεοειδή είναι ιάσιμοι με τη σωστή αντιμετώπιση.