Η ενδοκρινολογία είναι η επιστήμη που μελετά τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων. Το ενδοκρινικό σύστημα είναι ένα σύνθετο σύστημα αδένων από τους οποίους εκκρίνονται οι ορμόνες που συντονίζουν και ελέγχουν πολλές από τις δραστηριότητες του οργανισμού.
Διαταραχές των ενδοκρινών αδένων μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές της καρδιάς και των αγγείων, σε διαταραχές του σακχάρου και των λιπιδίων, σε υπογονιμότητα ανδρών και γυναικών, σε διαταραχές της περιόδου, σε διαταραχές των οστών και σε διαταραχές της σωματικής ανάπτυξης.
Οι ενδοκρινείς αδένες είναι μικρά όργανα τα οποία παράγουν ορμόνες για τον οργανισμό. Η ενδοκρινολογία διαδραματίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή της γυναίκας και είναι αυξημένης σημασίας για αυτές. Οι ορμόνες αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας, όταν εμφανίζεται η εμμηναρχή, όπως λέγεται η έναρξη της εμμηνορρυσιακής λειτουργίας. Στις περιπτώσεις που δεν πραγματοποιείται η εμμηναρχή, ενώ υπάρχει φυσιολογική ανάπτυξη και δευτερογενή χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν το φύλλο, ο ενδοκρινολόγος αναζητά πιθανή πρωτοπαθή αμηνόρροια.Η καθυστέρηση της έμμηνου ρύσεως ενδέχεται να προκαλείται από ανατομικά προβλήματα που εμφανίζονται κυρίως στη μήτρα και στις ωοθήκες, σε ανωριμότητα που παρουσιάζει ο υποφυσιακός άξονας ή στην παραγωγή περισσότερης προλακτίνης από το φυσιολογικό. Η ακμή σχετίζεται με παραγωγή περίσσειας ανδρογόννων και μπορεί να παραπέμπει και σε μεγαλύτερα προβλήματα.
Ο σταθερός κύκλος της γυναίκας υποδηλώνει ότι τα οιστρογόνα βρίσκονται σε ισορροπία με την προγεστερόνη. Τα οιστρογόνα είναι μία ορμόνη η οποία λειτουργεί ως η κύρια φιλική ορμόνη στις γυναίκες και διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην ικανότητα σύλληψης και κύησης. Η προγεστερόνη είναι μία άλλη ορμόνη η οποία βοηθάει στην ανάπτυξη του ενδομητρίου, ώστε να εμφυτευθεί με επιτυχία το έμβρυο στα τοιχώματα της μήτρας και να αναπτυχθεί. Οι γυναίκες εξαρτώνται από τις ορμόνες, εκτός από τις περιόδους κύησης και τις απόπειρες σύλληψης, και σε όλες τις άλλες περιόδους της ζωής τους.
Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ενδοκρινολογία είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Το σύνδρομο αυτό υποδηλώνει την ύπαρξη μικρών κυστών στο εσωτερικό των ωοθηκών. Οι κύστες αυτές είναι ωοθυλάκια, δηλαδή περιέχουν ωάρια, τα οποία όμως δεν έχουν αναπτυχθεί εξαιτίας ορμονικών διαταραχών.
Υπογονιμότητα, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, είναι η αδυναμία σύλληψης μετά από 1 έτος συστηματικών επαφών (τουλάχιστον 10 επαφές ανά μήνα) όταν η γυναίκα είναι κάτω από 35 ετών, ή μετά από 6 μήνες εφόσον η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών. Οι μελέτες δείχνουν ότι το 50% των ζευγαριών πετυχαίνουν εγκυμοσύνη σε 3 μήνες, το 70% σε 6 μήνες και το 85% σε 1 έτος.
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια από τις συχνότερες ενδοκρινικές διαταραχές , που οδηγεί σε διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας και παρατηρείται στο 4-8% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.
Ως αντισύλληψη ορίζεται μια μέθοδος που προλαμβάνει μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Η διάρκεια ζωής του ωαρίου, καθώς κινείται προς την σάλπιγγα για να συναντήσει το σπερματοζωάριο, είναι περίπου 12-24 ώρες. Αν ως τότε δεν έχει γίνει γονιμοποίηση του ωαρίου, αυτό εκφυλίζεται. Ομοίως, τα σπερματοζωάρια κινούνται πολύ γρήγορα από τον κόλπο προς την μήτρα και μετά στις σάλπιγγες, όπου εκεί αναμένουν το ωάριο.