Σύνδρομο Cushing

Σύνδρομο CushingΗ χρόνια περίσσεια κορτιζόλης στον οργανισμό, οποιασδήποτε αιτιολογίας, προκαλεί συγκεκριμένη συμπτωματολογία και φυσικά ευρήματα που είναι γνωστά ως σύνδρομο Cushing. To ιατρογενές Cushing είναι η πιο συχνή αιτία του συνδρόμου και οφείλεται σε χρόνια θεραπεία με κορτιζόνη. Η υπερπαραγωγή κορτιζόλης μπορεί οφείλεται σε όγκους της υπόφυσης και των επινεφριδίων, αλλά και σε μη υποφυσιακούς όγκους.

Οι γυναίκες με σύνδρομο Cushing παρουσιάζουν διαταραχές περιόδου, υπερτρίχωση, ακμή και μειωμένη libido λόγω της περίσσειας κορτιζόλης και ανδρογόνων. Οι γυναίκες αυτές σε ποσοστό 80% περίπου έχουν αραιή περίοδο ή δεν έχουν περίοδο. Αυτόματες εγκυμοσύνες σπάνια παρατηρούνται σε γυναίκες με το σύνδρομο.

Οι άνδρες με σύνδρομο Cushing παρουσιάζουν μειωμένη libido, μειωμένη τεστοστερόνη και διαταραχές σπερματογένεσης, ενώ αραιώνει το τρίχωμα του σώματός τους.

Οι ασθενείς με το σύνδρομο έχουν συνήθως κεντρική παχυσαρκία, πανσεληνοειδές προσωπείο, μεγάλες ραγάδες στην κοιλιά, ενώ συχνά παρουσιάζουν διαβήτη, υπέρταση και ψυχικές διαταραχές.

H θεραπεία του συνδρόμου Cushing περιλαμβάνει αφαίρεση του αδενώματος, αφαίρεση επινεφριδίων και φαρμακευτική αγωγή με αναστολείς στεροειδογένεσης.