Λοιπές Παθήσεις

Η χρόνια περίσσεια κορτιζόλης στον οργανισμό, οποιασδήποτε αιτιολογίας, προκαλεί συγκεκριμένη συμπτωματολογία και φυσικά ευρήματα που είναι γνωστά ως σύνδρομο Cushing. To ιατρογενές Cushing είναι η πιο συχνή αιτία του συνδρόμου και οφείλεται σε χρόνια θεραπεία με κορτιζόνη. Η υπερπαραγωγή κορτιζόλης μπορεί οφείλεται σε όγκους της υπόφυσης και των επινεφριδίων, αλλά και σε μη υποφυσιακούς όγκους.

Η μεγαλακρία είναι μία σπάνια πάθηση, που προκαλείται από υπερέκκριση αυξητικής ορμόνης. Η αυξητική ορμόνη εκκρίνεται φυσιολογικά από την υπόφυση, που είναι ένας μικρός αδένας πίσω από τα μάτια μας, στη βάση του εγκεφάλου. Όταν στην περιοχή της υπόφυσης, από όπου εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη, δημιουργηθεί ένας καλοήθης όγκος που λέγεται αδένωμα, τότε η αυξητική ορμόνη υπερεκκρίνεται.

Η υπερπρολακτιναιμία είναι η παρουσία υψηλότερων επιπέδων προλακτίνης στο αίμα απο το φυσιολογικό. Η προλακίνη είναι μια ορμόνη της υπόφυσης με πολλές βιολογικές δράσεις που αφορούν την αναπαραγωγή, το μεταβολισμό, τη συμπεριφορά, την ισορροπία ύδατος και αποτελεί το αίτιο στο 15-30% των περιπτώσεων αμηνόρροιας δηλ απουσίας περιόδου. Η αυξημένη έκκριση προλακτίνης προκαλεί υπογονιμότητα αναστέλλοντας την ωορρηξία.