Μεγαλακρία

Η μεγαλακρία είναι μία σπάνια πάθηση, που προκαλείται από υπερέκκριση αυξητικής ορμόνης. Η αυξητική ορμόνη εκκρίνεται φυσιολογικά από την υπόφυση, που είναι ένας μικρός αδένας πίσω από τα μάτια μας, στη βάση του εγκεφάλου. Όταν στην περιοχή της υπόφυσης, από όπου εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη, δημιουργηθεί ένας καλοήθης όγκος που λέγεται αδένωμα, τότε η αυξητική ορμόνη υπερεκκρίνεται.

Τα άτομα με μεγαλακρία παρουσιάζουν συχνά κεφαλαλγίες, εφιδρώσεις, διόγκωση μαλακών μορίων, όπως είναι οι μυς, αρθραλγίες, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, μυοπάθεια, προγναθισμό, καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα, μειωμένη λίμπιντο, διαταραχές περιόδου οι γυναίκες και ανικανότητα οι άνδρες. Με την πάροδο του χρόνου αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου, και του σώματος, ενώ αναπτύσσονται σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα.

75% των γυναικών παρουσιάζουν διαταραχές ωορρηξίας και επομένως υπογονιμότητα, ενώ 50% των ανδρών έχουν μειωμένη libido και ανικανότητα

Η θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση του αδενώματος (διασφηνοειδική , σπανιώτερα διακρανιακή), ενώ χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια φάρμακα τόσο ως αρχική θεραπεία, όσο και ως συμπληρωματική του χειρουργείου, όπως και η ακτινοβολία του αδενώματος.

Μετά θεραπεία η γονιμότητα επανέρχεται και έχουν περιγραφεί αρκετές περιπτώσεις εγκυμοσύνης χωρίς επιπλοκές.