Υπερθυρεοειδισμός

Υπερθυρεοειδισμός είναι η κατάσταση όπου ο θυρεοειδής παράγει περισσότερες ορμόνες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός. Τα συχνότερα συμπτώματα που προκαλεί είναι νευρικότητα και ευερεθιστότητα, ταχυκαρδία, δυσκολία στον ύπνο, δυσανεξία στη ζέστη, διάρροια, ζεστές και υγρές παλάμες, εφίδρωση και τρόμος των χεριων.

Η πιο συχνή αιτία υπερθυρεοειδισμού είναι η νόσος Graves όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού διεγείρει το θυρεοειδή να παράγει παραπάνω ορμόνες μέσω ειδικών αντισωμάτων. Ο θυρεοειδής διογκώνεται και σε κάποιους ασθενείς παρατηρείται εξόφθαλμος, όπου τα μάτια προεξέχουν από τους κόγχους.

Η διάγνωση, εκτός από τα συμπτώματα που δημιουργούν την υποψία, επιβεβαιώνεται και με εξετάσεις αίματος όπου διαπιστώνονται χαμηλά επίπεδα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH), που εκκρίνεται από την υπόφυση και υψηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών.

Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιθυρεοειδικών φαρμάκων, τα οποία κατά τη λήψη τους εμποδίζουν προσωρινά την υπερλειτουργία του θυρεοειδή, την καταστροφή του αδένα με χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου ή τη χειρουργική αφαίρεσή του.