Αντισύλληψη

Τι είναι αντισύλληψη; Όλες οι μέθοδοι που προλαμβάνουν μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Καμία ημέρα του κύκλου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί χωρίς κίνδυνο, επομένως η μέθοδος υπολογισμού «μη γόνιμων ημερών» είναι αναξιόπιστη.

Για να αρχίσει η εγκυμοσύνη πρέπει το γονιμοποιημένο ωάριο (δηλαδή το ωάριο που έχει δεχτεί το σπερματοζωάριο) να εμφυτευτεί στη μήτρα και αυτό γίνεται 1 εβδομάδα περίπου μετά τη γονιμοποίηση.

Οι διάφορες μέθοδοι αντισύλληψης είτε εμποδίζουν την γονιμοποίηση του ωαρίου είτε εμποδίζουν την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα.

Οι λεγόμενες φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης που περιλαμβάνουν τον υπολογισμό των γόνιμων ημερών, τη μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος, την διακεκομμένη σεξουαλική επαφή και την παράταση του θηλασμού έχουν υψηλά ποσοστά αποτυχίας και δε συνιστώνται.

Οι μηχανικές μέθοδοι αντισύλληψης περιλαμβάνουν το προφυλακτικό, το διάφραγμα και διάφορα σπειράματα.

Το προφυλακτικό είναι χαμηλού κόστους μέθοδος που εκτός από αντισύλληψη προσφέρει και προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Οι ορμονικές μέθοδοι αντισύλληψης περιλαμβάνουν τα γνωστά σε όλους "αντισυλληπτικά", αλλά και αυτοκόλλητα ή ορμόνες με χορηγούνται με ένεση ανά τακτά διαστήματα.

Τα αντισυλληπτικά είναι ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης και ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Εκτός από αντισύλληψη έχουν και άλλες θετικές επιδράσεις στον οργανισμό αφού μειώνουν τους πόνους της περιόδου, περιορίζουν την απώλεια αίματος κατά την περίοδο και βελτιώνουν την ακμή και την υπερτρίχωση. Δεν μπορούν να τα πάρουν όμως όλες οι γυναίκες, αφού δε χορηγούνται σε γυναίκες με ιστορικό θρομβώσεων, με καρδιολογικά προβλήματα, με όγκους του ήπατος ακόμα και καλοήθεις, ενώ δίνονται με προσοχή σε γυναίκες με ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών, σε καπνίστριες, με αρτηριακή υπέρταση (πίεση), ή παθήσεις της χολής. Παρατηρείται ελαττωμένος κίνδυνος καρκίνου μήτρας και ωοθηκών σε γυναίκες που πήραν ή παίρνουν αντισυλληπτικά, ενώ δεν φαίνεται να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στήθους. Ο κίνδυνος εγκεφαλικού και εμφράγματος μυοκαρδίου σε νέες γυναίκες (αναπαραγωγικής ηλικίας) είναι χαμηλός, αλλά αυξάνεται σε χρήστριες αντισυλληπτικών άνω των 35 που καπνίζουν.

Η επείγουσα αντισύλληψη (χάπι της επόμενης ημέρας) είναι αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου εγκυμοσύνης αρκεί να ληφθεί όσο το δυνατό νωρίτερα από την ελεύθερη επαφή.

Η ορμονική αντισύλληψη είναι ασφαλής και αποτελεσματική μορφή αναστρέψιμης αντισύλληψης.