Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Οι ασθενείς παρουσιάζουν διαταραχές του κύκλου, που οφείλονται στη χρόνια ανωοθυλακιορρηξία. Συνήθως έχουν αραιή ή και καθόλου περίοδο κι επομένως κάποιες από αυτές και υπογονιμότητα. Επίσης παρατηρείται υπερτρίχωση με κατανομή της τριχοφυΐας κατά το ανδρικό πρότυπο : πάνω από το άνω χείλος , στον πιγούνι, γύρω από τις θηλές των μαστών και κατά μήκος της λευκής γραμμής στο κατώτερο τμήμα της κοιλίας. Μερικές ασθενείς εμφανίζουν ακμή και / ή αλωπεκία ανδρικού τύπου. Οι γυναίκες με ΣΠΩ συχνά είναι παχύσαρκες, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν Διαβήτη, άπνοιατου ύπνου και μεταβολικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από κεντρική παχυσαρκία, αυξημένη πίεση και λιπίδια.

Για να τεθεί η διάγνωση του ΣΠΩ είναι απαραίτητο να υπάρχουν δύο από τα ακόλουθα τρία χαρακτηριστικά:

  • Ολιγομηνόρροια ή αμηνόρροια
  • Υπερανδρογονισμός (κλινική τεκμηρίωση) ή υπερανδρογοναιμία (ποσοτικός προσδιορισμός)
  • Πολυκυστική μορφολογία ωοθηκών (υπερηχογραφικός έλεγχος)

Απαραίτητος είναι ο αποκλεισμός άλλων διαταραχών που προκαλούν διαταραχές ωοθυλακιορρηξίας και υπερτρίχωση με διενέργεια βιοχημικών και / ή απεικονιστικών εξετάσεων.

Η θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών στοχεύει στην αντιμετώπιση των μεταβολικών διαταραχών, της ανωοθυλακιορρηξίας , της υπερτρίχωσης και των διαταραχών του εμμηνορρυσιακού κύκλου.

Δίαιτα και άσκηση: Στις παχύσαρκες γυναίκες με ΣΠΩ , οι μεταβολικές παράμετροι βελτιώνονται μετά από 4-12 εβδομάδες ειδικής δίαιτας.

Μετφορμίνη: Είναι αντιδιαβητικό φάρμακο, το οποίο μειώνει την υπερινσουλιναιμία στις ασθενείς με ΣΠΩ. Η θεραπεία με μετφορμίνη βελτιώνει σημαντικά την ωορρηξία και τη γονιμότητα των γυναικών με ΣΠΩ. Σε συνδυασμό μάλιστα με κλομιφαίνη τις βελτώνει ακόμη περισσότερο.

Απώλεια βάρους: Η απώλεια βάρους μειώνει την παραγωγή ανδρογόνων στις παχύσαρκες γυναίκες με ΣΠΩ.

Ορμονική αντισύλληψη από του στόματος: Η χορήγηση αντισυλληπτικών από του στόματος είναι η πιο κατάλληλη για τις γυναίκες με ΣΠΩ που δεν επιθυμούν εγκυμοσύνη.

Σπιρονολακτόνη: Τα αντιανδρογόνα, όπως η σπιρονολακτόνη, είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της υπερτρίχωσης. Εξαιτίας, όμως, της τερατογόνου δράσης της , καλό είναι να συνδυάζεται με ένα από του στόματος αντισυλληπτικό, για την αποφυγή εγκυμοσύνης.